Stappenplan registratie in Ysis:
Voor iedere patiënt die wel of geen influenzavaccinatie wil hebben moeten de volgende stappen worden verricht in Ysis:
1/ Maak een melding in het behandelplan:
- Probleem: Verhoogd risico op influenza
- Doel: Influenza besmetting voorkomen
- Actie: Jaarlijks een influenza vaccinatie toedienen
2/ Vink het label “griepvaccinatie” aan in Ysis. Dit label wordt gebruikt om een telling te maken van het aantal vaccins wat nodig is in de vaccinatie periode.
3/ Verwijder de influenzavaccinatie uit Medimo, indien deze hier vermeld staat.
4/ Zodra het vaccin is gegeven, maak dan een decursus aan met de melding: “influenzavaccinatie is gegeven” en klik de episode “Preventieve geneeskunde” aan. (De afdeling zorgt voor een lijst van mensen die daadwerkelijk zijn gevaccineerd, de arts voert die gegevens in Ysis in).
Indien men geen vaccinatie (meer) wil geven, zet de label griepvaccinatie uit en vermeld in het behandelplan:
- Probleem: Verhoogd risico op influenza
- Doel: Geen
- Actie: Geen
Léontine Bollen, Anke Harteloh, Paul van Roosmalen Guido van Laere 09-2020
Algemeen:
Het recept voor een influenzavaccinatie wordt vanaf heden (augustus 2020) niet meer in Medimo gezet. Er behoeft ook geen recept voor te worden gemaakt. Wel komt er een melding in Ysis. Zie stappenplan hiernaast. Een bestaand recept moet dan ook worden verwijderd.
De beste tijd om de influenzavaccinatie te geven is volgens het RIVM elk jaar tussen half oktober en half november. Binnen de vakgroep artsen wordt jaarlijks een datum voor de eerste gift afgesproken.
1x per jaar vanaf medio oktober tot medio november. Hoewel er een sterke individuele variatie bestaat, blijkt dat de meeste mensen 2 à 3 weken na vaccinatie een maximale antistoftiter hebben bereikt. Daarna neemt de titer geleidelijk af, maar deze blijft gedurende vijf maanden voldoende hoog om bescherming te verlenen. Zie voor meer informatie influenzarichtijn van het RIVM en Verenso richtlijn influenzapreventie.