Achtergrond informatie pneumonie
Onder een lage luchtweginfectie vallen in deze richtlijn alle infecties van de luchtwegen onder het niveau van de stembanden, zoals tracheïtis, acute bronchitis en pneumonie.
Een ernstige luchtweginfectie wordt in deze richtlijn gedefinieerd als een (vermoedelijke) pneumonie of een lage luchtweginfectie met kans op een gecompliceerd beloop, zoals een langdurig beloop, ziekenhuisopname of overlijden.
FTO Valentina Baránova 01-
Statistiek
Diagnostiek bij een pneumonie
Alarmsymptomen bij ouderen:
Waarschijnlijkheidsdiagnose pneumonie:
patiënten met acuut hoesten én:
Andere risicofactoren voor een gecompliceerd beloop:
Bron: NHG standaard -
Verenso -
2020-
Lage luchtweginfectie: pneumonie of bronchitis
Risicofactoren:
Risicofactoren geassocieerd met een lage luchtweginfectie bij (kwetsbare) ouderen zijn:
leeftijd, mannelijk geslacht, dysfagie, longziekten/COPD, hartziekten/hartfalen en roken.
2024-
Onderzoek laat zien dat het gebruik van oraal of parenteraal morfine en codeïne een effect heeft op dyspnoe. Naar het effect van andere opioïden, zoals fentanyl, oxycodon en hydromorfon, is te weinig onderzoek verricht. Er kunnen geen uitspraken gedaan worden over de effectiviteit. Verneveling van morfine of furosemide is niet effectief.
Met morfine kan gestart worden wanneer luchtwegmedicatie (zoals luchtwegverwijders en corticosteroïden voorgeschreven in adequate doseringen) geen verlichting van de kortademigheid meer geeft en zo mogelijk comorbiditeit (bijv. hartfalen) als oorzaak van de kortademigheid is uitgesloten en/of behandeld.
De luchtwegmedicatie wordt daarbij gecontinueerd. Proportioneel toegediende opioïden geven geen versnelling van het overlijden bij mensen met ernstig COPD! Terughoudendheid bij het starten van morfine is dan ook niet nodig en leidt enkel tot een sterke verslechtering van de kwaliteit van leven door de ervaren ernstige kortademigheid. Er dient gelet te worden op eventuele bijwerkingen en deze behoren adequaat behandeld te worden.
Bron: Oncoline (onder het hoofdstuk dyspneu)
Achtergrond informatie morfinegebruik bij dyspneu:
Naslagwerk en bronvermelding:
Formularium -
Formularium -
Ephor / Expertisecentrum PHarmacotherapie bij OudeRen -
Verenso -
NHG standaard -
NHG standaard -
NHG standaard -
pagina 074
index | tr.respiratorius | astma | COPD | exacerbatie COPD | lage luchtweginfecties (pneumonie) | achtergrond informatie pneumonie | COVID-