Logistiek correct voorschrijven door arts en verpleegkundig specialist

Stap 1: Gebruik middelen van eerste keus! Bij het voorschrijven zijn de eerste keus middelen de middelen uit het formularium. Hier van afwijken mag alleen met een goede reden.

Stap 2: Probeer zoveel mogelijk voor te schrijven op een “weeklevering”! Zie lijst rechts hiernaast. Normaal is de levering 1x per week (bij de GRZ is dat 2x per week).  

Stap 3: Kies zoveel mogelijk de middelen waarbij staat “medicatie in medicatie-rol”.

Stap 4: Kies wanneer er per direct moet worden gestart, zoveel mogelijk voor middelen uit de werkvoorraad.

Stap 5: Als er per direct moet worden gestart, en het middel zit niet in de werkvoorraad, kijk dan of het kan wachten op een “extra levering” of “spoedlevering”.

Hier gaat het vaak fout! Je schrijft een middel voor buiten de werkvoorraad en niet per weeklevering. Dan is het automatisch een extra levering met veel (onnodige) kosten!

Patiënten die nieuw binnen komen en maar kort verblijven (GRZ en crisis bedden) hebben vaak medicatie die niet in ons formularium staat. Gezien het korte verblijf is het omzetten hiervoor niet nodig. Bij nieuwe patiënten die langer gaan verblijven mag er voor gekozen worden om medicatie bij binnenkomst niet direct om te zetten, maar bij gebruik van eenvoudige middelen (bijvoorbeeld laxeermiddelen, vitamine D enz.) heeft dat wel de voorkeur.

Wanneer is er een weeklevering? Zie deze lijst:

Akkers voorschrijven t/m donderdag, starten met de levering op: dinsdag

Berkenstaete voorschrijven  t/m donderdag, starten met de levering op: dinsdag

Dommelhoef voorschrijven t/m woensdag, starten met de levering op: zaterdag

Dommelhoef GRZ voorschrijven t/m maandag, starten met de levering op: woensdag + voorschrijven t/m donderdag, starten met de levering op: zaterdag

Eerdbrand voorschrijven t/m dinsdag, starten met de levering op: vrijdag

Fleuriade voorschrijven t/m donderdag, starten met de levering op: dinsdag

Kanidas voorschrijven t/m dinsdag, starten met de levering op: vrijdag

Kwadraat voorschrijven t/m woensdag, starten met de levering op: zaterdag

Landrijt voorschrijven t/m woensdag, starten met de levering op: zaterdag

Landrijt NT voorschrijven t/m maandag, starten met de levering op: donderdag

Lindenhof voorschrijven t/m maandag, starten met de levering op: donderdag

Nazareth voorschrijven t/m donderdag, starten met de levering op: dinsdag

Passaat voorschrijven t/m vrijdag, starten met de levering op: woensdag

Probeer zoveel mogelijk middelen met de vermelding “medicatie uit medicatierol” voor te schrijven. Dit zijn middelen die met een robot geautomatiseerd in “medicatiezakjes” worden gedaan. Het gebruik van deze medicatiezakjes vergroot de veiligheid bij het uitdelen voor de patiënt. Het is minder fout gevoelig.De werkvoorraad lijst vind je hier. Let er op dat de middelen bij de weeklevering omgezet worden in die in de medicatie kunnen. Je schrijft bijvoorbeeld voor lisinopril 2x5mg, dit moet je per weeklevering omzetten in lisinopril 10mg (is een nieuw recept!).


Een extra levering uit de apotheek vindt alleen plaats op werkdagen de tijdsduur van levering ligt tussen een halve en anderhalve dag. LET OP vóór 12 uur besteld wordt dezelfde werkdag automatisch geleverd tussen 15:00 en 18:00 uur, na 12 uur besteld wordt het de eerst volgende werkdag geleverd. Kosten voor levering is 17,50€ per rit en 4,50€ per receptregel. Zie voor verdere uitleg ook hier.

Een spoedlevering uit de apotheek vindt plaats binnen 4 uur. Bel zelf, als voorschrijver, onder werktijden apotheek CZE en buiten werktijden de receptie CZE 040 - 23 99 111 (tijdens avonden en weekenden tot 24.00 uur vraag naar “dienstdoende apothekersassistente extern” en in de nacht 24:00 - 8:30 uur vraag naar “dienstdoende apotheker”. Kosten voor levering 35,00€ per rit en 4,50€ per recept regel. Zie voor verdere uitleg ook hier.


Toelichting:

Voor de medicatie veiligheid binnen Archipel en ook om onnodige kosten te besparen is het belangrijk om volgens het hier onderstaande stappenplan voor te schrijven.

Als in de avond of in het weekend medicatie voor een patiënt niet voorradig is, of er is een tekort doordat men vergeten is om de medicatie bij te bestellen dan moet hiervoor ALTIJD de apotheek worden gebeld, zodat de apothekersassistente deze medicatie kan leveren. Het is dus niet geoorloofd om medicatie uit de voorraad van andere patiënten te laten halen (dit geldt voor zo nodig medicatie of voor medicatie uit de medicatie zakjes). Het maakt dus niet uit of het gaat om nieuw voorgeschreven medicatie of medicatie die men vergeten is bij te bestellen.

Wel mag men in een noodgeval aan het AVT vragen om voorraad die wordt gemist in de buffer aan te vullen uit een andere buffer.

De arts moet daarbij zelf de apotheek bellen: Telefoon ziekenhuis receptie 040 - 23 99 111

Tijdens avonden en weekenden tot 24.00 uur vragen naar “dienstdoende apothekersassistente extern”.
In de nacht 24:00 - 08:30 uur, vragen naar “dienstdoende apotheker”.index | medimo | levering van medicatie | logistiek correct voorschrijven van medicatie

pagina 868INDEX

RICHTLIJNEN

EXTERNE LINKS

FTO

klik hier voor het geven van opmerkingen / aanvullingen

LABORATORIUM

MEDIMO

APOTHEEK & LOGISTIEK

Archipel formularium

https://verpleeghuisformularium.nl

RECEPT MAKEN

INSTELLINGEN

OPTIES IN RECEPT


RECEPT INFORMATIE


LEVERING MEDICATIE