Correct voorschrijven door arts en verpleegkundig specialist

Stap 1: Gebruik middelen van eerste keus! Bij het voorschrijven zijn de eerste keus middelen de middelen uit het formularium. Hier van afwijken mag alleen met een goede reden.

Stap 2: Probeer zoveel mogelijk voor te schrijven op een “weeklevering”! Zie lijst rechts hiernaast. Normaal is de levering 1x per week (bij de GRZ is dat 2x per week).  

Stap 3: Kies zoveel mogelijk de middelen waarbij staat “medicatie in medicatie-rol”.

Stap 4: Kies wanneer er per direct moet worden gestart, zoveel mogelijk voor middelen uit de werkvoorraad.

Stap 5: Als er per direct moet worden gestart, en het middel zit niet in de werkvoorraad, kijk dan of het kan wachten op een “extra levering” of “spoedlevering”.

Hier gaat het vaak fout! Je schrijft een middel voor buiten de werkvoorraad en niet per weeklevering. Dan is het automatisch een extra levering met veel (onnodige) kosten!

Patiënten die nieuw binnen komen en maar kort verblijven (GRZ en crisis bedden) hebben vaak medicatie die niet in ons formularium staat. Gezien het korte verblijf is het omzetten hiervoor niet nodig. Bij nieuwe patiënten die langer gaan verblijven mag er voor gekozen worden om medicatie bij binnenkomst niet direct om te zetten, maar bij gebruik van eenvoudige middelen (bijvoorbeeld laxeermiddelen, vitamine D enz.) heeft dat wel de voorkeur.

Wanneer is er een weeklevering? Zie deze lijst:

Akkers voorschrijven t/m donderdag, starten met de levering op: dinsdag

Berkenstaete voorschrijven  t/m donderdag, starten met de levering op: dinsdag

Dommelhoef voorschrijven t/m woensdag, starten met de levering op: zaterdag

Dommelhoef GRZ voorschrijven t/m maandag, starten met de levering op: woensdag + voorschrijven t/m donderdag, starten met de levering op: zaterdag

Eerdbrand voorschrijven t/m dinsdag, starten met de levering op: vrijdag

Ekelhof voorschrijven t/m donderdag, starten met de levering op: dinsdag

Fleuriade voorschrijven t/m donderdag, starten met de levering op: dinsdag

Kanidas voorschrijven t/m dinsdag, starten met de levering op: vrijdag

Kwadraat voorschrijven t/m woensdag, starten met de levering op: zaterdag

Landrijt voorschrijven t/m woensdag, starten met de levering op: zaterdag

Landrijt NT voorschrijven t/m maandag, starten met de levering op: donderdag

Lindenhof voorschrijven t/m maandag, starten met de levering op: donderdag

Nazareth voorschrijven t/m donderdag, starten met de levering op: dinsdag

Passaat voorschrijven t/m vrijdag, starten met de levering op: woensdag

Probeer zoveel mogelijk middelen met de vermelding “medicatie uit medicatierol” voor te schrijven. Dit zijn middelen die met een robot geautomatiseerd in “medicatiezakjes” worden gedaan. Het gebruik van deze medicatiezakjes vergroot de veiligheid bij het uitdelen voor de patiënt. Het is minder fout gevoelig.De werkvoorraad lijst vind je hier. Let er op dat de middelen bij de weeklevering omgezet worden in die in de medicatie kunnen. Je schrijft bijvoorbeeld voor lisinopril 2x5mg, dit moet je per weeklevering omzetten in lisinopril 10mg (is extra recept!).


Een extra levering uit de apotheek vindt alleen plaats op werkdagen deijdsduur van levering ligt tussen een halve en anderhalve dag. LET OP vóór 12 uur besteld wordt dezelfde werkdag automatisch geleverd tussen 15:00 en 18:00 uur, na 12 uur besteld wordt het de eerst volgende werkdag geleverd. Kosten voor levering is 17,50€ per rit en 4,50€ per receptregel. Zie voor verdere uitleg ook hier.

Een spoedlevering uit de apotheek vindt plaats binnen 4 uur. Bel zelf, als voorschrijver, onder werktijden apotheek CZE en buiten werktijden de receptie CZE 040 - 23 99 111 (tijdens avonden en weekenden tot 24.00 uur vraag naar “dienstdoende apothekersassistente extern” en in de nacht 24:00 - 8:30 uur vraag naar “dienstdoende apotheker”. Kosten voor levering 35,00€ per rit en 4,50€ per recept regel. Zie voor verdere uitleg ook hier.


Toelichting:

Voor de medicatie veiligheid binnen Archipel en ook om onnodige kosten te besparen is het belangrijk om volgens het hier onderstaande stappenplan voor te schrijven.

pagina 560

index | richtlijnen  | diverse richtlijnen | correct voorschrijven | anticholinerge bijwerkingen van geneesmiddelen | START criteria | STOPP criteria | medicatie review | voorschrijven door VS |

afkortingen recept | off label | reden voorschrijven melden | medisch rekenen


LABORATORIUM

MEDIMO

APOTHEEK & LOGISTIEK

EXTERNE LINKS

RICHTLIJNEN

ARCHIPEL


INDEX

klik hier voor het geven van opmerkingen / aanvullingen

Archipel formularium

https://verpleeghuisformularium.nl

EQUIVALENT DOSERINGEN


NIERFUNCTIE STOORNIS

MENGEN VAN MEDICATIE

RICHTLIJNEN ANTISTOLLING


DIVERSE RICHTLIJNEN