1-2 dd


3-4 dd


3-4 dd op aangedane huid


Crème, 1 dd. eventueel andere steroïden van een sterkere klasse. Zie pagina eczeem, urticaria en psoriasis (222). Om de juiste hoeveelheid te smeren , klik hier (uitleg over vingertop eenheid).


Unguentum leniens

Mentholpoeder

Lidocaine-levomentholgel

Hydrocortison

Triamcinolon

Crème, vetcrème, zalf. 1 dd of intermitterend.  Eventueel andere steroïden van een sterkere klasse. Zie pagina eczeem, urticaria en psoriasis (222). Om de juiste hoeveelheid te smeren , klik hier (uitleg over vingertop eenheid).


2-3 dd met name bij een droge huid


Ureum crème / vaselinecrème

Arachidus oleum emulgatum

Badolie voor droge huid.

Jeuk

Geneesmiddelnaam

Dosering + opmerkingen

Crème en zalf middelen niet op receptIn de dermatologie wordt onderscheid gemaakt tussen:


1.     Pruritus. Dit is jeuk zonder dat er huidafwijkingen zichtbaar zijn


2.     Prurigo. Huidziekten met zwellingen die veel jeuk geven


Wat betreft pruritus bestaan er twee vormen; uitgebreide pruritus en gelokaliseerde pruritus.


1. Uitgebreide pruritus.

Hierbij is er jeuk zonder dat er zichtbare huidafwijkingen te zien zijn. Soms ziet men lichte droogheid van de huid of geelzucht, maar vaak zijn er behalve de krabeffecten geen huidafwijkingen, terwijl de patiënt klaagt over jeuk.


2. Gelokaliseerde pruritus.

Bijvoorbeeld jeuk aan de anus, vulva enz.


OORZAKEN VAN JEUK:


OVERGEVOELIGHEID (ALLERGIE)

* Medicatie

Overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen kan jeuk veroorzaken (geneesmiddel(huid)reactie of toxicodermie). De kans op jeuk bij het gebruik van geneesmiddelen neemt toe in geval vijf of meer orale medicijnen worden gebruikt.


* Voedselovergevoeligheid

Meestal gaat het om een allergie voor één van de volgende voedingsmiddelen:


* Stoffen

Voorbeelden hiervan zijn zeep- of waspoeder, nikkel of latex.


* Hooikoorts


JEUK T.G.V. NIER- EN/OF  LEVERSTOORNISSEN

Leveraandoeningen als levercirrose, leverkanker en hepatitis kunnen naast allerlei andere symptomen ook jeuk veroorzaken. Een verminderde nierfunctie geeft in het begin geen klachten, maar in een later stadium kunnen er klachten optreden


* Jeuk en geelzucht door paracetamolvergiftiging

Paracetamolvergiftiging. Symptomen hiervan zijn onder meer een jeukende huid, geelzucht, donkere urine, pijn rechtsboven in de buik en onverklaarbare griepachtige symptomen met misselijkheid en braken.


* Geelzucht en buikpijn door leverkanker / metastasen

Symptomen die kunnen optreden bij leverkanker zijn onder meer jeuk (vooral in die gevallen waarin de tumor de afvoer van gal belemmert).


* Levercirrose

Levercirrose treedt in het laatste stadium van veel leverziekten op. Het betreft een progressieve aandoening waarbij afstervend leverweefsel vervangen wordt door littekenweefsel (fibrose). De meest voorkomende oorzaak van levercirrose is chronisch alcoholisme. Andere mogelijke oorzaken zijn hepatitis B en C, auto-immuun hepatitis, primaire biliaire cirrose, primaire scleroserende cholangitis, chronische hepatitis als gevolg van vetstapeling in de lever en hemochromatose. Bij levercirrose treedt littekenverharding van de lever op, wat interfereert met de circulatie van de lever.


* Jeukklachten door leververvetting

Een vervette lever is een vetstapeling in de levercellen, hetgeen omkeerbaar is. Zodra de oorzaak wordt weggenomen, houdt de vetstapeling op en kan de lever zich herstellen. Leververvetting kan op een gegeven ogenblik leiden tot een hepatitis. Chronisch alcoholgebruik kan de oorzaak zijn van een vervette lever, maar het kan ook worden veroorzaakt door overgewicht, insulineresistentie (niet zelden een aanloop tot diabetes type 2) en het metabool syndroom. Een vervette lever kan onder meer misselijkheid, een vergrote lever, algehele malaise en jeukklachten veroorzaken.

 


* Jeuk en andere symptomen door primair scleroserende cholangitis (psc)

Primair scleroserende cholangitis is een ontsteking van de galwegen van de lever. De ziekte wordt gekarakteriseerd door ontsteking, verstopping en fibrose van de galwegen in en buiten de lever. Een belemmerde galafvloed kan het gevolg zijn, met ernstige geelzucht, intense jeuk en/of koorts en koude rillingen. Andere mogelijke klachten zijn:

- vermoeidheid;

- malabsorptie (vooral vet) wat leidt tot een tekort aan vetoplosbare vitaminen A, D, E en K

- vetdiarree (steatorroe).


STOFWISSELINGSZIEKTEN

Stofwisselingsziekten als diabetes, schildklieraandoeningen en jicht.


JEUK OVER HET LICHAAM DOOR DARMPARASIETEN

Blastocystis spp (voorheen blastocystis hominis genoemd) is een darmparasiet, die zeer vaak voorkomt bij mens en dier. Maar liefst 40% van de volwassen tussen de 15 en de 50 jaar in Nederland heeft deze parasiet in de darm. De aanwezigheid van deze parasiet wordt soms in verband gebracht met klachten als een opgezette buik, flatulentie of winderigheid, buikpijn en soms diarree, misselijkheid en jeuk. Ongeveer een derde van de besmette mensen heeft last van klachten.


JEUK DOOR PSYCHISCHE FACTOREN

Aanhoudende stress en spanning kan bestaande jeuk verergeren, maar het kan ook jeuk veroorzaken. Ook bestaat het risico dat er een vicieuze cirkel ontstaat: stress verergert de jeuk, welke een aanleiding kan zijn tot meer stress, wat op zijn beurt leidt tot verergering van de jeuk etc.


KANKER EN JEUK

De ziekte van Hodgkin of (= Hodgkin-lymfoom) en andere inwendige kankers zoals leukemie, kunnen jeuk over het hele lichaam veroorzaken zonder dat er iets aan de huid is te zien.


Jeuk over het hele lichaam door een ijzertekort

Bij sommige patiënten met een ijzertekort treedt jeuk op. Andere klachten van een ijzertekort zijn onder meer moeheid, bleke huid, rusteloze benen, snel buiten adem zijn, hoofdpijn, en haaruitval.


POLYCYTHEMIA

Polycythemie Vera (PV) is een zeer zeldzame aandoening die wordt gekenmerkt door een overproductie van rode bloedcellen en vaak ook van bloedplaatje en witte bloedcellen. Als gevolg van aan toename van het aantal rode bloedcellen, wordt het bloed minder vloeibaar. Hierdoor kunnen complicaties in de bloedcirculatie optreden wat kan leiden tot een scala aan klachten, zoals hoofdpijn, duizelingen, kortademigheid, vermoeidheid, maar ook jeuk en dan vooral na het zwemmen of douchen.


OUDERDOMSJEUK (PRURITUS SENILIS)

Pruritus senilis, in de volksmond ook wel 'ouderdomsjeuk' genoemd, is langdurig bestaande jeuk bij oudere mensen, waar geen oorzaak voor vastgesteld kan worden.


LOKALE VORMEN VAN JEUK

* Jeuk aan de anus (pruritus ani)

Dit kan velerlei oorzaken hebben waarbij ook de ontlastingpatroon een rol speelt.


* Jeuk ten gevolge van aambeien

Aambeien kunnen behalve pijn ook op den duur jeuk geven.


* Jeuk aan de armen (zogenaamde brachioradiale jeuk)

Dit zien we vaak bij mensen die een afwijking hebben aan de halswervelkolom.


* Notalgia paresthetica

Een bijzondere vorm van jeuk aan de rug waarbij ook afwijkingen aan het wervelkolom worden gevonden, zoals slijtage.


* Vochtletsel van de huid


* Jeuk aan de vulva

Vele oorzaken zijn hierbij mogelijk. Vaak gaat het gepaard met een toegenomen afscheiding. Ook hormonale factoren (zoals menstruatie) spelen een rol.


* Jeuk tijdens de overgang

De overgang kan gepaard gaan met allerlei klachten waaronder een droge huid en jeuk. Dit komt door de afname van oestrogeen bij de de vrouw. Oestrogeen zorgt voor de aanwezigheid van waterbindende stoffen, zoals hyaluronzuur, in de huid. Minder oestrogeen betekent ook minder van deze stoffen. De huid kan dan minder goed water of vocht vasthouden. Daarnaast neemt de huidbarrière en talgproductie af, aangezien oestrogeen hier een rol in speelt. Een droge, trekkerige huid is het gevolg.

 


Jeuk; diagnostiek en behandeling

Geneesmiddelnaam

Dosering + opmerkingen

Crème en zalf middelen op receptDeze medicatie zit in de werkvoorraad

w

Deze medicatie zit in de werkvoorraad

w

Naslagwerk en bronvermelding:

NHG standaard - Bacteriële huidinfecties

NHG standaard - Eczeem

NHG standaard - DermatomycosenNHG standaard - Psoriasis

Website voor huidziekten - huidziekten.nl

pagina 223

index | huid/wond | behandeling | bacteriële huidinfecties | dermatomycose | eczeem, urticaria en psoriasis | jeuk | eeltvorming | hemorroïden (digestivus) | huidverzorging | wondzorg | brandwonden |

decubitus | dermatologie voorbeelden


*


EXTERNE LINKS

FTO

MEDIMO

APOTHEEK & LOGISTIEK

RICHTLIJNEN

LABORATORIUM

INDEX

Versie 4-1-2022 (10.98)

G.T.R. van Laere, arts

klik hier voor het geven van opmerkingen / aanvullingen

Archipel formularium

https://verpleeghuisformularium.nl

= werkvoorraad

DIGESTIVUS


DEHYDRATIE

UROGENITALIS


KNO + MOND


OGEN

NEUROLOGICUS

ALLERGIE

PROBLEEMGEDRAG


TERMINALE ZORG

LOCOMOTORIUS

INTOXICATIES

PREVENTIEVE ZORG

RESPIRATORIUS


ENDOCRIENCIRCULATORIUS

ANTISTOLLING

BLOED

HUID / WOND

Deze medicatie zit in de werkvoorraad

w